Штучний інтелект замінить 60% робочих місць у розвинених країнах, — директорка МВФ

“Штучний інтелект вибухає на світовому ринку праці, як цунамі. Протягом найближчих двох років ймовірно, що штучний інтелект змінить 60% робочих місць у розвинених країнах та 40% робочих місць у всьому світі”, – заявила директорка-розпорядниця Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва під час виступу в Цюріху, повідомляє Reuters.

Виклики та можливості: вплив штучного інтелекту на суспільство та економіку

“У нас дуже мало часу, щоб підготувати людей і бізнеси до цього”, – заявила вона під час заходу, організованого Швейцарським інститутом міжнародних досліджень, який асоціюється з Цюріхським університетом.

Також вона висловила думку, що це може призвести до значного зростання продуктивності, якщо “ми добре з цим справимося”. Проте, це також може призвести до збільшення дезінформації та, звісно, до більшої нерівності в суспільстві.

Крісталіна Георгієва також зауважила, що світова економіка стала більш вразливою до потрясінь в минулі роки, посилаючись на глобальну пандемію у 2020 році та війну в Україні.

Прогнози та побоювання: вплив штучного інтелекту на ринок праці

У січні цього року МВФ вже передбачав, що штучний інтелект вплине на майже 40% робочих місць у всьому світі, замінюючи одні та доповнюючи інші.

Під час оцінки потенційного впливу ШІ на світовий ринок праці, експерти МВФ зазначили, що в багатьох випадках він, ймовірно, буде доповнювати людську працю.

Варто згадати, що генеральний директор Tesla Ілон Маск прогнозує розробку штучного інтелекту, який буде розумніший за найрозумнішу людину, можливо, до 2025 або 2026 року.

Ілон Маск і група експертів зі штучного інтелекту, а також представники промисловості, у відкритому листі закликали до шестимісячної паузи у розробці систем, які перевищують нещодавно створений OpenAI GPT-4, наголошуючи на потенційних ризиках для суспільства та людства.

Раніше під час свого останнього публічного виступу глава SpaceX Ілон Маск відповідав на широкий спектр запитань, включаючи роздуми про штучний інтелект і його вплив на майбутнє людства.

Вам також може сподобатися

Більше від автора

+ Немає коментарів

Додайте свій