Мобільний застосунок “База” – трекер настрою для ветеранів – що відомо

З початком повномасштабного вторгнення в Україні зростає кількість ветеранів та ветеранок, і ця тенденція продовжуватиметься. Щоб допомогти тим, хто вже повернувся з фронту, організація “Вільний вибір” створила новий застосунок.

Цей додаток для психологічної підтримки доступний для всіх. Про його роботу та функції розповіла Аліна Вяткіна, експарамедикиня та проєктна менеджерка організації “Вільний вибір”.

Застосунок для психологічної підтримки ветеранів

В Україні дуже мало мобільних застосунків, що надають підтримку ветеранам. Організація “Вільний вибір” створила важливий застосунок для психологічної самодопомоги під назвою “База”.

Задум зробити такий застосунок з’явився ще у 2019 році, і нарешті минулого року, за підтримки програми реінтеграції ветеранів, його вдалося випустити. Це мобільний застосунок, який надає підтримку в ситуаціях, коли неможливо або небажано звертатися до фахівця з психічного здоров’я, пояснила Аліна Вяткіна, експарамедикиня та проєктна менеджерка організації.

Застосунок містить декілька розділів:

  1. Почитати – інформація про стани, з якими можна зіткнутися після повернення з війни або служби.
  2. Інструменти – вправи та техніки для самостійного опанування різних станів.
  3. Контакти – телефони кризових ліній, сайти психологічної підтримки, а також можливість додати власні довірені контакти.

Аліна Вяткіна зазначила, що для розробки цього застосунку вони провели опитування серед ветеранів та ветеран, щоб зробити його максимально корисним і доступним для використання завжди й всюди. Вона підкреслила, що це буквально мобільна підтримка в кишені.

Застосунок також містить корисні контакти організацій для юридичної підтримки та допомоги з пошуком роботи по всій Україні. Крім того, у “Базі” є можливість анонімно поставити запитання психологу.

Важливі функції

Багато людей вже користуються застосунком “База” і мають свої улюблені функції. Аліна Вяткіна зазначила, що користувачам дуже подобається кнопка “стоп”, яка знаходиться на головному екрані та проводить короткі стабілізаційні техніки, допомагаючи повернутися у стан “тут і зараз”. Вона додала, що вони отримали багато позитивних відгуків про цю кнопку. Також, за її словами, людям подобається трекер настрою, який ветерани та ветеранки використовують для відстеження свого стану і факторів, що на нього впливають.

Трекер настрою також корисний для тих, хто займається з психотерапевтом, оскільки дозволяє зручно відстежувати зміни стану між сеансами.

Не тільки для ветеранів

З початком повномасштабного вторгнення застосунок став корисним для ширшої аудиторії. Завантажити його можуть усі охочі через App Store чи Google Play.

Аліна Вяткіна зазначила, що застосунком користуються як у тилових містах, так і в тих, які ближче до лінії фронту, і що організація отримує багато відгуків про його корисність в обох випадках. Вона пояснила, що основна ідея полягала в тому, щоб вправи, вигляд застосунку та спілкування були підлаштовані під ветеранів та ветеранок, адже це спільнота зі своєю мовою, особливостями й наслідками від участі у бойових діях. При цьому безплатно користуватися застосунком для психологічної підтримки може будь-хто, хто відчуває таку потребу.

Вяткіна додала, що для неї, як для ветеранки, “База” символізує місце, де можна перепочити між ротаціями та стабілізуватися. Вона пояснила, що вони намагалися закласти ці функції у застосунок, щоб він став підтримкою, яка завжди під рукою.

Раніше, уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець підкреслив, що електронні повістки не будуть розсилатися через “Резерв+”.

Вам також може сподобатися

Більше від автора

+ Немає коментарів

Додайте свій