Рада Європи ухвалила конвенцію про захист прав людини в умовах розвитку ШІ: деталі

Ця конвенція охоплює всі ризики, пов’язані з використанням штучного інтелекту в контексті забезпечення прав людини,  демократичних норм і принципів правової держави.

Рамкова конвенція про штучний інтелект: новий юридичний крок Європи

Рада Європи оголосила про ухвалення першої юридично зобов’язувальної угоди — Рамкової конвенції про штучний інтелект, права людини, демократію і верховенство права. Ця конвенція охоплює всі аспекти використання та ризики, пов’язані з використанням штучного інтелекту в контексті захисту прав людини, дотримання демократичних стандартів і принципів верховенства права. 

Країни поза Європою також можуть приєднатися до цього документу. Конвенція розроблялася протягом двох років спеціальним міжурядовим комітетом, у якому брали участь представники 11 країн, що не є членами Ради Європи, а також представники бізнесу та громадянського суспільства.

Конвенція регулює використання інструментів штучного інтелекту як у державній, так і у приватній сферах. Для регулювання використання ШІ сторонам пропонуються два варіанти: пряме зобов’язання дотримуватись положень конвенції або вживання “інших заходів” для її дотримання, відповідно до національного законодавства.

Основні вимоги та положення Рамкової конвенції про штучний інтелект

Конвенція встановлює вимогу, що сторони мають вживати заходів для виявлення, уникнення та зменшення потенційних ризиків, пов’язаних з використанням штучного інтелекту, та розглядати можливі обмеження або заборону в тих випадках, коли це може порушити стандарти прав людини.

Також країни-учасниці повинні гарантувати законодавчий захист осіб, права яких можуть бути порушені внаслідок застосування штучного інтелекту, і встановити процедурні заходи для інформування осіб про їхню взаємодію з такими технологіями.

Конвенція вимагає встановлення заходів запобігання зловживанням штучного інтелекту для підриву демократичних процесів. При цьому вона не обов’язкова для використання у сферах національної оборони та наукових досліджень, за винятком ситуацій, коли це може становити загрозу правам людини, демократії та верховенству права. Країни-учасниці зобов’язані створити незалежні механізми для контролю за дотриманням цієї конвенції.

Раніше стало відомо, що Meta може бути оштрафована на суму до 6% від її річного доходу. Це розслідування є частиною глобальних зусиль урядів для обмеження впливу сервісів, таких як Instagram і TikTok, на захист неповнолітніх. 

Вам також може сподобатися

Більше від автора

+ Немає коментарів

Додайте свій