Рада схвалила законопроєкт про спільну роумінгову зону з ЄС: що це змінює для українців

Верховна Рада схвалила у другому читанні законопроєкт №10265, що передбачає створення єдиної роумінгової зони з Європейським Союзом. Це дозволить українцям уникати сплати додаткових зборів за мобільний зв’язок під час перебування в Європі терміном до чотирьох місяців. Цю інформацію повідомив народний депутат Олексій Гончаренко.

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про єдину роумінгову зону з ЄС

Тепер українці, подорожуючи країнами Євросоюзу, зможуть користуватися національними тарифами мобільного зв’язку без додаткових витрат на роумінг. Ці ж умови будуть застосовуватись до громадян ЄС, які відвідують Україну.

Міністерство цифрової трансформації раніше заявило, що приєднання до єдиної роумінгової зони з ЄС є важливим кроком на шляху до укладення цифрової безвізової угоди з Європейським Союзом.

Якість електронних послуг в Україні стане вищою за рівень країн ЄС.

Нагадаємо, що законопроєкт №10265, який впроваджує норми європейського законодавства щодо роумінгу, було зареєстровано у Верховній Раді та направлено на розгляд профільного комітету ще 17 листопада 2023 року.

Що передбачає законопроєкт

Законопроєкт передбачає внесення змін до Закону України “Про електронні комунікації”, включаючи нові терміни: гостьова мережа роумінгової зони, домашній постачальник послуг, домашня мережа роумінгової зони, домашня роздрібна ціна, прямий та оптовий доступ до послуг роумінгу для перепродажу, користувач регульованих послуг роумінгу, роумінг у роумінговій зоні та інші.

Вводиться поняття спільної роумінгової зони між Україною та ЄС. Законопроєкт передбачає додаткові підстави для НКЕК запитувати інформацію у постачальників електронних комунікаційних послуг, наприклад, за запитами Органу європейських регуляторів електронних комунікацій (BEREC) або Агентства з підтримки BEREC (офіс BEREC).

Крім того, створюються умови для НКЕК здійснювати державний нагляд та контроль за дотриманням законодавства про електронні комунікації та радіочастотний спектр під час надання роумінгових послуг, а також застосовувати штрафні санкції за порушення.

Законопроєкт уповноважує регулятора встановлювати єдині граничні ставки терміну голосового трафіку на мережах мобільного та фіксованого зв’язку, що надходять із номерів Євросоюзу або українських номерів, які перебувають у роумінгу в ЄС. Ці ставки повинні відповідати тим, що діють у Європейському Союзі.

Раніше Рада Європи оголосила про ухвалення першої юридично зобов’язувальної угоди — Рамкової конвенції про штучний інтелект, права людини, демократію і верховенство права. 

Вам також може сподобатися

Більше від автора

+ Немає коментарів

Додайте свій