Конкурент Neuralink визначає нові стандарти та б’є рекорд за кількістю електродів у мозку

Precision Neuroscience, стартап, заснований колишніми працівниками Neuralink Ілона Маска, оголосив про досягнення нового рекорду в дослідженні мозку. На живому мозку пацієнта, який перебував під наркозом, було встановлено чотири датчики з загальною кількістю 4096 електродів. Розробники зазначають, що такий детальний моніторинг активності мозку ще не проводився.

Небезпеки та виклики нейроімплантацій: проблеми, виявлені співзасновником Neuralink

Один зі співзасновників Neuralink, нейрохірург Бенджамін Рапопорт, у 2021 році заснував компанію Precision Neuroscience. За його словами, розроблені в Neuralink нейроімплантати можуть бути небезпечними для пацієнтів. Експерименти на тваринах та перший випадок встановлення імплантату людині показали, що найтонші датчики-голки можуть відкидатися мозковою тканиною і швидко переставати працювати. Наприклад, через кілька тижнів після встановлення імплантату в мозок пацієнта 85% датчиків припинили збирати інформацію, були відкинуті або зсунулися.

Шлях до нової ери: масив електродів на тонких плівках для вивчення мозку

За думкою Рапопорта, для стабільності та надійності потрібні менш інвазивні технології, такі, як ті, що пропонує його компанія. Це масив електродів на тонких плівках, які прилипають до мозкової тканини, не проникаючи в неї. Ці плівки вводяться під черепну коробку через найтонші прорізи та там розгорнуться. Очікується, що ця технологія буде введена у комерційне використання до 2025 року.

Поки що Precision Neuroscience випробувала 14 експериментів на пацієнтах, щоб оцінити чутливість їх датчиків. Під час відкриття мозку пацієнтам встановлювали датчики за їх згодою на певний період. Рапопорт зазначив у пресрелізі, що це досягнення відкриває нову еру в дослідженні мозку і може допомогти глибше розуміти його функції.

Раніше було опубліковано, що нейроінтерфейсна компанія Neuralink, заснована Ілоном Маском, планує залучити трьох учасників для проведення експериментів з їхнім мозковим чипом.

Вам також може сподобатися

Більше від автора

+ Немає коментарів

Додайте свій