Вже з вересня українці зможуть щомісячно отримувати до 3 тисяч Нацкешбеку в Дії

У вересні цього року українські виробники та продавці отримають можливість подати заявку на участь у програмі Національний кешбек через портал “Дія”. Про це повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров на своєму Telegram-каналі. Завдяки новій ініціативі українці зможуть отримувати до 3 тисяч гривень щомісячної компенсації за купівлю товарів вітчизняного виробництва.

За словами Федорова, приєднатися до програми Нацкешбеку можна буде за кілька кліків через застосунок “Дія”. У користувачів з’явиться можливість перевірити суму нарахованого кешбеку, а також отримати його компенсацію, яку можна буде витратити на оплату комунальних послуг, транспорт, мобільний зв’язок, медичні послуги, чи навіть задонатити на армію або придбати військові облігації. Міністр запевнив, що користуватися послугою буде так само просто, як подаватися на “ковідну тисячу” або виплати для ВПО.

Національний кешбек: шлях до підтримки українських виробників

Національний кешбек — це ініціатива, яку президент України Володимир Зеленський анонсував 26 лютого 2024 року. Метою програми є стимулювання внутрішнього споживчого попиту та підтримка українських виробників. Громадяни, які купуватимуть товари вітчизняного виробництва, зможуть отримати часткове повернення коштів, що пропонується на рівні 10% від вартості товару.

9 липня уряд ухвалив законопроєкт про запровадження кешбеку на товари українського виробництва. Документ передбачає внесення змін до податкового кодексу України, що дозволить не враховувати отриманий кешбек кошти у загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід платника податку на доходи фізичних осіб.

Виклики та критика програми

Проте, не все так однозначно з програмою Національного кешбеку. За даними Економічної експертної платформи, несправедливим є сам механізм нарахування кешбеку, оскільки він діятиме виключно через торговельні мережі. Це означає, що учасники роздрібного ринку, які не входять до великих мереж, залишаться поза грою. Такий підхід може завдати шкоди дрібним виробникам та реалізаторам, посилюючи ринкову владу великих роздрібних мереж.

Аналітичні центри платформи закликали представників влади переглянути ініціативу щодо запровадження кешбеку та зосередитися на поліпшенні інституційних умов ведення бізнесу в Україні. Зокрема, мова йде про важливі проєкти, такі як перезавантаження Бюро економічної безпеки й Державної податкової служби, що мають більше значення для економічної стабільності країни.

Програма Національного кешбеку є інноваційною ініціативою, яка обіцяє стати вагомою підтримкою для українських споживачів та виробників. Проте, для її успішного впровадження необхідно врахувати всі ризики та забезпечити рівні умови для всіх учасників ринку.

Раніше стало відомо, що у застосунку Армія+ доступні 11 цифрових рапортів.

Вам також може сподобатися

Більше від автора

+ Немає коментарів

Додайте свій