Армія+: коли запустять і навіщо потрібний новий застосунок для військових

Після запуску застосунку Резерв+, який призначений для цивільних, що стоять на військовому обліку, українських військових закликали не встановлювати цей додаток, оскільки для них готується спеціалізований продукт — Армія+. Цей новий застосунок надасть військовим низку онлайн-послуг, яких немає в Резерв+.

Резерв+ та Армія+: яка різниця

Резерв+ — це електронний кабінет для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, який взаємодіє з реєстром “Оберіг”. Хоча деякі військовослужбовці випадково потрапили до цього реєстру або дізналися, що їх розшукує ТЦК, ці помилки виправляються, оскільки після призову військовослужбовці мають бути зняті з обліку в цьому реєстрі. Натомість, Армія+ стане інструментом саме для чинних військових Збройних Сил України (ЗСУ) та Державної служби спеціального транспорту (ДССТУ).

На початку 2024 року Верховна Рада ухвалила законопроєкт, що мав дозволити створення застосунку Армія+, однак норми про реєстр військовослужбовців були прибрані. Незважаючи на це, у законі залишились положення про Державний вебпортал електронних публічних послуг у сфері національної безпеки та оборони, що і стало підґрунтям для створення Армія+. Як зазначив керівник директорату цифрової трансформації Міноборони Артем Романюков, застосунок запустять без реєстру військовослужбовців, оскільки це складне завдання через безпекові питання.

Що відомо про функціонал Армія+

Армія+ планують запустити влітку 2024 року, а наразі він проходить тестування серед обраних бригад. Заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко повідомила, що на серпень запланований форум Армія+, де буде залучено всіх амбасадорів додатку, після чого його почнуть масштабувати на всю армію.

Основний функціонал Армія+

  1. АрміяID — електронне посвідчення військового, яке дозволить швидко підтверджувати статус військовослужбовця для державних сервісів і бізнесу. Наприклад, це може бути використано для пріоритетного придбання квитків на транспорт або отримання пільгових кредитів.
  2. Електронні рапорти — військовослужбовці зможуть подавати рапорти в електронному вигляді, що спростить процес документообігу. Романюков підкреслив, що це не замінить паперові документи повністю, але значно полегшить бюрократичні процедури.
  3. Опитування — інструмент для збирання анонімних даних, які допоможуть швидко виявляти проблеми та приймати управлінські рішення.

Застосунок Армія+ стартує як окремий продукт, що відокремлює військову і цивільну компоненти. Це забезпечує більшу безпеку та специфічність у використанні даних, зокрема реєстру “Оберіг”, який не є публічним і слугує цілям сфери оборони.

Раніше стало відомо, що бот Армія+ перезапускається – новий мобільний застосунок для українських військових.

Вам також може сподобатися

Більше від автора

+ Немає коментарів

Додайте свій