Ілон Маск планує імплантувати мозковий чип від Neuralink ще одній людині

Neuralink готується до проведення другої операції з імплантації мозкового чипа пацієнту. Очікується, що вона відбудеться наступного тижня. Ілон Маск ставить за мету до кінця року збільшити кількість учасників випробувань до десяти.

Перша операція з імплантації мозкового чипа Neuralink людині була проведена на початку цього року. Ціль технології – допомогти людям з паралічем та іншими неврологічними розладами керувати комп’ютерами та іншими пристроями силою думки. Розробка Neuralink викликала суперечки щодо етики та безпеки таких імплантів.

Розширення можливостей: відновлення пам’яті та боротьба з паралічем

Neuralink – це науковий стартап Ілона Маска, готується до проведення другої операції з інтеграції імпланта у мозок пацієнта. За даними Bloomberg, під час трансляції на платформі X, Маск заявив про можливості імплантів не лише в боротьбі з паралічем кінцівок, але й відновленні втраченої пам’яті. 

Попередні досвіди Neuralink на пацієнті Ноланді Арбо допоможуть уникнути проблем у майбутніх медичних експериментах. Маск також наголосив на планах збільшення кількості учасників випробувань до десяти до кінця року, враховуючи попередні виклики з недостатньою фіксацією електродів і потребу в поліпшенні маніпуляцій при встановленні імплантатів.

Нові виклики: плани Neuralink на майбутнє

Маск традиційно використовував X для представлення своїх амбіційних технологічних ідей. Мільярдер вважає, що мозкові імпланти можуть допомогти людству уникнути довгострокових цивілізаційних ризиків, пов’язаних зі штучним інтелектом, створюючи симбіоз із людським інтелектом. Маск зазначив, що метою є наділити людину надздібностями.

Також Маск заявив, що у наступних операціях Neuralink намагатиметься нейтралізувати ризики, з якими зіткнувся перший пацієнт. Через природну “міграцію” головного мозку всередині черепної коробки частина електродів вийшла з тонких отворів у корі головного мозку і перестала функціонувати належним чином. Робот, що відповідає за маніпуляції при встановленні імплантата, використовуватиме складки головного мозку для більш надійного впровадження електродів, а корпус чипа буде встановлюватися на рівні з шкірою голови.

Також було зазначено, що пацієнти зможуть модернізувати свої мозкові імпланти за потреби. Маск підкреслив, що Neuralink добре доглядає за тваринами, які використовуються для випробувань імплантів і проведення операцій, відповідаючи на звинувачення в негуманному поводженні з піддослідними тваринами.

Наразі немає доказів, підтверджених незалежними науковцями, що чіп від Neuralink ефективно працює і може бути безпечно використаний на людях.

Раніше ми писали про переваги та недоліки життя з мозковим чіпом – досвід першого користувача Neuralink.

Вам також може сподобатися

Більше від автора

+ Немає коментарів

Додайте свій